Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ilyen volt a Budai Ifjúsági Park

 Az Ifi Park története

 

Innen letölthetőA Budai Ifjúsági Park története

 

1960-as-evek.jpg

 

 

 

1961. augusztus 20-án nyílt meg Budapest legendás, kultikus szórakozóhelye az Ifipark, mely zenés-táncos szórakozóhelynek indult, később a magyar rock fontos fellegvárává vált, s lassan 28 éve, hogy bezárták.

“Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.” (Belépési szabályzat, 1962)

 

Ricse szótárt, illetve Szőnyei Tamást idézve, a Budai Ifjúsági Park (Ifipark): ’61 és ’84 között működő, dunai panorámával rendelkező, legendás szórakozóhely, mely a Lánchídhoz közel a vár alatti bazársorban működött. Korai időszakban, a fiúk csak nyakkendőben léphettek be, a lányok miniszoknyáját pedig centizték, akié túl rövid volt nem mehetett be. A 60-as évek közepétől a fiatalok tiltakozni kezdtek a merev szabályok ellen, és a közönség is kezdett kicserélődni. Ezekben az évtizedekben, aki valamit is el akart érni a könnyűzenében, fel kellett, hogy lépjen az Ifiparkban. 1984 őszén – röviddel az itteni első és utolsó punkfesztivál (VHK, Auróra, Marina Revü, Tizedes meg a Többiek) – után bezárt, azóta is kihasználatlan és felújításra vár, de nagyon.

Az Ifiparkba be nem jutó, onnan kitiltott, a Park oldalában található nagy fánál gyülekező, arra kapaszkodó, ott zenét hallgató fiatalokból alakult ki a Nagyfa Galeri, kikről dokumentumfilm, s könyvek is íródtak.

A park hírhedt ura, zsarnoka a Cseh Tamás által is megénekelt Rajnák László elvtárs volt (“Egy Rajnák nevű klubvezető vigyázott ránk, amíg Mambó magnón szólt a dal“), aki később sikkasztás miatt lebukott.

Aki számított a magyar könnyűzenei, majd rock életben, az itt fellépett: Metró , Omega, Illés, Sakk Matt, Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice,Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Dinamit, Hungária, Bergendy, Edda és még sokan mások. 1980-ban egy Edda koncerten a park bejáratához vezető lépcsők kőfalai leomlottak, s öt fiatal megsérült, a két hónapi bezárás már előre vetítette a jövőt.

 

1984. szeptember 23-án volt az utolsó koncert, a Parkbúcsúztató. Előző nap a Bikini vendégeként a Beatrice is fellépett fel, s akkora eső volt, hogy a Térden állva, hatalmas sárban állva lett. Másnap a Shadow és az Old Boys kezdett, majd a P.Mobil megrendezi az Elektromos temetéstSchuster Lóránt a koncert előtti riportjában mondja: „Valami olyasmit érzek a Park bezárásával kapcsolatban, mint Radics Béla temetésén. Ő sem csak egy gitáros volt, hanem szimbólum is. A BIP sem csak egy hely volt, ahová táncolni és zenét hallgatni jártak a gyerekek, inkább szimbóluma egy korszaknak. Talán az utolsó a nagy parkok közül. Mert lassan megszűnnek a rockparkok, megszűnt, vagy átalakult szabadidőparkká a kőbányai, a csepeli, a lőrinci. A vidékiek is sorra tűnnek el…

Az Ifjúsági Park programja 1962-től egészen 1984-ig a Rockmúzeum oldalán: itt

 

Forrás: